La por als petards

Per Sant Joan molt gossos s’espanten amb els petards. Podria estar relacionat amb el rang de sons que capta la seva oida, diferent al nostre, que els fa més sensibles al soroll. En alguns casos tenen tanta por que han arribat a saltar d’un terrat o s’han destrossat les ungles rascant una porta.

Hi ha molts productes farmacològics que us oferiran per aquestes dates. D’entrada us volem aclarir que no n’hi ha cap de realment eficaç.

Els més inocus són productes tranquilitzants naturals, que no estan classificats com a medicament i que no necessiten recepta per a ser dispensats. Els aconsellariem en casos lleus, com a preventiu en cadells que encara no han desenvolupat la por, o en gossos que pel seu estat de salut desaconsellen altres tipus de tractaments.

Dins dels tractaments farmacològics cada veterinari té les seves preferències. El veterinari també valorarà si està indicat per aquell pacient en concret. Alguns fàrmacs no es poden administrar a cardiòpates, a gossos epilèptics o gossos que estan prenent segons quines medicacions.

Nosaltres desaconsellem el maleat d’azepromazina (calmo sedan, calmivet, etc). Tot i que en el passat s’havien utilitzat molt, avui en dia estan en desús. Són sedants però no són ansiolítics. El gos quedarà grogui però interiorment seguirà molt nerviós.

Amb el sileo, avui en dia molt de moda, no hem notat que els gossos es tranquilitzin de forma significativa. Fa no fa va igual de malament que els altres productes i el preu és força més elevat. Ens basem en la informació que ens han passat els clients als qui els hi hem prescrit, pot ser que altres veterinaris tinguin resultats més bons.

Nosaltres optem per les benzodiazepines. No són sedants, el gos no s’adormirà, però són ansiolítiques. Malauradament gos seguirà posant-se nerviós, però no tant com se’n posaria sense la medicació.

Qualssevol tractament mèdic anirà acompanyat de mesures que minimitzin l’exposició als petards:

  • Que el gos tingui un refugi. S’hauria de preparar uns dies abans, perque el gos s’hi acostumi. Pot ser un espai entre dos sofàs, una caixa aïllada amb porexpan o mantes… Es tracta de fer una cova, amb tan sols una entrada on el gos senti que tan sols ha de controlar l’entrada, que té els altres tres costats protegits. Per acostumarli a utilitzar-lo podem posar-li menjar, gormanderies….
  • El dia dels petards tancar finestres i persianes i posar la TV o la radio
  • Mostrar un comportament tranquil mentre sonen els petarts. Si el gos nota que patim molt per ell i estem constantment intentant-lo calmar, pot pensar que realment n’està passant una de grossa.

Finalment hi ha gent que opta per portar el gos a alguna residència allunyada de poblacions.

No hi ha comentaris